Menu Luk

Slotte og herregårde

Siden er under udarbejdelse!

Der findes flere herregårde i vores område, især i Bramsnæs.
Her er en kort præsentation af dem.

Aastrup Kloster ved Elverdamsåen er ejet af Det grevelige Dannemandske Stift.

Klosterets hovedbygning består af tre fløje. Den første fløj blev påbegyndt i 1588, og i 1613 stod et tofløjet anlæg færdigt. En tredje fløj blev tilføjet i 1856. Klosteret har en interessant historie med mange skiftende ejerforhold og kan under navnet Aastrup Hovedgård følges helt tilbage til 1400-tallet. I perioden 1842-1888 boede Frederik VI’s uægte søn, lensgreve Frederik Wilhelm Dannemand og hans tre hustruer på Aastrup. I hans testamente var bestemt, at der skulle oprettes et stift, og at det skulle fungere som jomfrukloster og bolig for ugifte kvinder af hans og hans hustruers efterslægt. Fra 1928-88 virkede Aastrup som det sidste jomfrukloster i Danmark. Der er offentlig adgang til dele af parken, og der kan arrangeres rundvisninger på selve klostret. Siden 1988 har Den Kongelige Livgardes Musikkorps i juni måned afholdt gratis friluftskoncert i klosterets gård.

Søren Bo Bojesen

Aastrup Kloster set fra vest. Dronebillede af Ole Malling

Hjemmeside: aastrupkloster.dk

Ryegaard

Ryegaard har en historie, der strækker sig tilbage til før 1350. Oprindeligt lå hovedbygningen vest for Rye Kirke, men efter en brand opførte Johanne Oxe (eft.1520-1589) i 1575 en ny hovedbygning bestående af to længer og i to stokværk i bindingsværk i parken. Øst for hovedbygningen opførtes avlsgården. I 1876 blev denne erstattet af en nygotisk hovedbygning tegnet af arkitekt F.V. Tvede (1826-1891). Denne bygning blev dog nedrevet i 1974, og i dag markerer egetræer bygningens tidligere omrids. Avlsgården blev også i 1870´erne nyopført på den anden side af landevjen, nu Munkholmvej.
Ryegaard har gennem tiden været ejet af flere prominente familier, herunder Lunge-, Trolle- og Rosenkrantz-familierne. Siden 1824 har godset været i familien Scheels besiddelse.
Under Anden Verdenskrig spillede Ryegaard en rolle i modstandsbevægelsen, hvor godsejer Frederik Christian Rosenkrantz Scheel (1897-1979) deltog aktivt.
I dag fungerer Ryegaard som et moderne landbrugsgods med planteavl og skovbrug og tilbyder desuden udlejning af beboelseshuse og faciliteter til arrangementer.

Flemming Damgaard Larsen

F. V. Tvedes hovedbygning til Ryegaard set fra parken, nedrevet 1974