Menu Luk

Generalforsamlinger

Den årlige generalforsamling afholdes inden udgangen af februar måned. Indkomne forslag skal være bestyrelsen i hænde senest syv dage før afholdelse af generalforsamlingen.

Referat af ekstraordinær generalforsamling.

Onsdag d. 23. april 2025 kl. 19.30 på Gundestedgård, Gundestedvej 40.
Der var mødt 8 personer plus bestyrelsen op til generalforsamlingen.
Dagsorden ifølge vedtægternes § 15:
1. Valg af dirigent – John Petersen.
Valg af referent – Benedikte Kiørboe
Valg af 2 stemmetællere – John Søgaard og Kirsten Rekman.
Generalforsamlingen er lovlig indkaldt med mindst 14 dages varsel.
2. Aflæggelse af regnskab – udgifterne i 2024 beløb sig til 104.500,83 kr. og indtægterne udgjorde 63.584,83kr., hvorved der er et underskud på 40.915,90 kr.
Regnskabet blev godkendt.
3. Fremlæggelse af indeværende års budget. Det viser en forventet indtægt på 30.000 kr. og forventet udgift på 32.500 kr., så der bliver et underskud på 2.500 kr. Budgettet blev vedtaget.
4. Fastsættelse af kontingent for indeværende år – forslag 200 kr., som blev vedtaget.
5. Afstemning om bestyrelsens forslag til vedtægtsændringer (anden afstemning).
Vedtægtsændringerne blev enstemmigt vedtaget.

Efter generalforsamlingen bliver der serveret kaffe/te og hjemmebagt kage.

Med venlig hilsen
Bestyrelsen 
(Sekr. Benedikte Kiørboe, Sæby d.1.maj 2025).

Regnskab_2024.pdf

Budget_2025.pdf

Referat
Ordinær generalforsamling
for Historisk Forening for Bramsnæs og Hvalsø.
Mandag d. 24. februar 2025 kl. 19.30 i Ejby Forsamlingshus, Ejbyvej 60, Kirke Hyllinge.
Der var mødt 35 personer plus bestyrelsen til generalforsamlingen.

Dagsorden ifølge vedtægter:
1. Valg af dirigent – Søren Bo Bojesen
Valg af referent – Benedikte Kiørboe
Valg af 2 stemmetællere – Ole Malling og Rolf Hegedys.
Generalforsamlingen er lovlig indkaldt med mindst 14 dages varsel.
2. Formandens beretning:
(Kan læses på hjemmesiden https://historiskforeninghbh.dk)
3. Aflæggelse af regnskab – udgår, da der er fundet en fejl i regnskabet.
Regnskabet vil blive fremlagt på en senere ekstraordinær generalforsamling.
4. Fremlæggelse af budget – udgår.
5. Fastsættelse til kontingent for indeværende år – udgår ligeledes.
6. Forslag fra bestyrelsen om vedtægtsændringer:
Thyra gennemgik de vigtigste ændringer: i § 2 tilføjes – samt andre historiske emner. §5 hvori der står, hvad der sker, hvis man ikke betaler kontingent.
§ 8 fremhæver, at det er budget og kontingent for indeværende år. § 10 om indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling. § 18 er en ny paragraf, der siger, at foreningen tegnes af formanden og kassereren i fællesskab. § 22 vedtægtsændringer skal fremover vedtages ved 2/3 flertal.
Vedtægtsændringerne blev enstemmigt vedtaget.
7. Valg af 3 bestyrelsesmedlemmer:
Genvalg til Karin Gottfredsen, og Ole Theill Knudsen.
Nyvalg til Irene Petersen.
Nyvalg af suppleant Ellen Skjoldager Andersen.
Genvalg af revisor Ole Meibom.
8. Eventuelt.
Formanden læste et takkebrev op fra et tidligere medlem af Bramsnæs Lokalhistoriske Forening nu afdøde Lisbeth Ørnbjerg.


Foredrag ved Morten Thomsen Højsgaard om det ”Verdensarvscenter”, der vil blive oprettet ved Roskilde Domkirke:
Domkirken kom på UNESCOs kulturelle Verdensarvsliste i 1995 af følgende grunde:
1) den er bygget af mursten, en unik byggeteknik for sin tid.
2) Den har været et kongeligt mausoleum siden slutningen af 1500-tallet.
Da kirken, der årligt besøges af 163.000 betalende turister, kun har et lille museum og ingen toiletfaciliteter eller klasserum, vil det være højst ønskeligt at oprette et moderne formidlingscenter i forbindelse med kirken.
Nu er det endelig lykkedes at skaffe 125 millioner kr. fra forskellige fonde til etablering af centret, der skal ligge i det ”Kongelige Palæ”, det gule kompleks ved siden af Domkirken. Barokkomplekset, som er tegnet af Laurids de Thurah i 1773, er fredet og har små rum, der ikke må ændres. I portbygningen vil der blive garderobe, toiletter og butik. Vestfløjen vil huse nye udstillinger, og bygningen til højre en afdeling for børn og unge. Den gamle port i kirkemuren vil blive åbnet, så palæhaven bliver offentligt tilgængelig. Der vil desuden blive oprettet en database over gravlæggelser i kirken. Det hele vil forhåbentlig være færdig i 2028.
Efterfølgende har bestyrelsen konstitueret sig således:
Formand: Bjarne Holm, næstformand: Thyra Johannesen, kasserer: Irene Petersen, sekretær: Benedikte Kiørboe. De øvrige: Karin Gottfredsen, Ole Theill Knudsen og Flemming Damgaard Larsen er bestyrelsesmedlemmer med forskellige ansvarsopgaver. Suppleant Ellen Skjoldager Andersen.

(Ref. Benedikte Kiørboe, Sæby d.15. marts 2025).

Formandens beretning 2025
Beretning 2025
Vi startede vores nye forening d. 8. april med en stiftende generalforsamling på Gundestedgård, hvor den nye bestyrelse blev valgt med repræsentanter for begge de gamle foreninger.
Vores første arrangement efter generalforsamlingen var en fortsættelse af vores kirkegårdsvandringer, og nu var vi nået til Kirke Sonnerup, som vi besøgte d. 23. april. Desværre havde vi valgt en dag med dårligt vejr, men alligevel var der mødt en gruppe op på 15 personer. Vi startede i kirken, hvor vores præst Birgit Svendsen, som nu er emerita, fortalte om Sonnerups smukke middelalderkirke, som også indvendigt har bevaret sit middelalderpræg, og hvis lange historie Birgit Svendsen på vanlig vis berettede levende og engageret om. Vandringen på kirkegården bagefter var også fin, da der også på Kirke Sonnerup er mange fine interessante gravsteder, hvor flere havde historiens vingesus, blandt andet en krigshelt fra 3 års krigen 1849 – 1852, men også familiegravsteder fra gårdene i Kirke Sonnerup og nogle enkelte embedsmands-gravsteder.
Onsdag d. 1. maj havde vi første bestyrelsesmøde hos Søren på Aastrup Kloster, som velvilligt havde stillet lokale til rådighed for os, hvor vi her konstituerede os og fordelte opgaverne imellem os. Desværre blev vores kasserer Ole Knudsen syg og for tiden ikke kunne påtage sig kassererarbejdet. Det blev derfor besluttet, at vi ville rette henvendelse til Bramsnæs’ gamle kasserer Irene Petersen og spørge, om hun kunne hjælpe os. Irene havde også haft en sygdomsperiode, men vi håbede, at hun havde fået det bedre. Vi blev enige om at fortsætte arbejdet med at få vores nye logo, hvervefolder, hjemmeside, mailadresse og diverse andre ting på plads.
D. 13.maj besøgte vi Aastrup Kloster, hvor stiftsforvalter, medlem af vores bestyrelse Søren Bo Bojesen, viste Aastrup  frem. De 29 fremmødte medlemmer fik set bygningen fra kælder til kvist og fortalt  mange fine historier om slottet og dets beboere gennem tiden.
Ved dette bestyrelsesmøde blev det endeligt besluttet. at vi var én forening i vores arbejde og afregning i de fælles foredrag med Lejre arkiv og Lejre Historiske Forening. Vi havde også den glæde, at Irene Petersen, Bramsnæs’ gamle kasserer, gerne ville hjælpe os og var med til mødet og allerede var gået i gang med arbejdet som kasserer.
Karin Gottfredsen havde arbejdet med vores nye logo, som meget fint illustrerer Hvalsøs gamle egetræ med Bramnæs’ nøgle til historien, og sammen danner de et billede af både nutid og det forgangne.
Søndag d. 11. august var det Mølle Maries dag på Tadre Mølle, som foreningen støttede som altid, heldigvis i godt selskab og dejligt vejr.
Vores næste foredrag var tirsdag d. 27. august i en stopfyldt Sæby Kirke, hvor Lars Kiørboe holdt foredrag og præsenterede sin og foreningens nye og foreløbig sidste bog i rækken af bøger om Sæby og dens interessante historiske omgivelser. Denne gang om landsbyens historie, ejendomme og beboere. Kirken var fyldt til bristepunktet, og der var et fint salg af bogen.
Tirsdag d. 3. september fortsatte vi med vores kirkegårdsvandringer, denne gang i Kirke Hyllinge. Der var et pænt fremmøde på 24 personer, Efter vandringen var vi inde i kirken, hvor Provst Lars Munk fortalte om kirken, som er en traditionel middelalderkirke, men indvendigt restaureret, så den fremstår smukt både som middelalderkirke, men også med en moderne indretning af kirkerummet.
Vores næste foredrag var mandag d. 9. september, og det blev holdt i Hvalsø Kulturhus.
Det handlede om åbningen af Nordvestbanen fra Roskilde til Kalundborg for 150 år siden. Der var mødt rigtig mange mennesker op for at høre Ole Plum fra Odsherreds Trafikmuseum fortælle om banens vanskelige tilblivelse og første kørsel allersidst på året 1874, hvorfor vi alle altid har betragtet det som starten på banen, hvad det for så vidt også var. Men regelmæssig drift kom først i gang i 1875, hvorfor DSB først fejrer jubilæet i år.
Vores dygtige præmiebygningsudvalg havde i 2024 udvalgt Degnehuset i Allerslev som modtager af årets præmie. Degnehuset er et meget smukt hus i Allerslev, som nænsomt er ført op til dagens standard, med et moderniseret indre, men som bygningsmæssigt har bevaret sin stil og udseende, der svarer til husets alder.
Det var fredag d. 13. september, hvor der var mødt mange af husets venner og medlemmer af Historisk forening op til reception og opsætning af foreningens plakette.
Torsdag d. 28. november havde vi vores sidste møde i 2024.
Vedtægtsændringerne blev gennemgået, og de sidste finjusteringer blev diskuteret og Flemming ville arbejde videre med dem.
Tak for ordet.
På bestyrelsens vegne
Bjarne Holm.


Takkebrev fra Lisbeth Ørnberg

Formandens beretning
Morten Thomsen Højsgaard om Verdensarvscentret ved Roskilde Domkirke

Referat fra den Stiftende generalforsamling for Historisk Forening for Bramsnæs og Hvalsø
Gundestedgård, Gundestedvej 40, mandag d. 8. april 2024 kl.19.30.
Der var mødt 36 personer op til generalforsamlingen.

Dagsorden ifølge vedtægter:
Valg af dirigent – Søren Bo Bojesen
Valg af referent – Benedikte Kiørboe
Valg af 2 stemmetællere – Jørgen Søgård og Palle Pedersen.
Generalforsamlingen er lovlig indkaldt med mindst 14 dages varsel.

15,2) Formændenes beretning om baggrunden for sammenlægningen.
Bjarne: Bramsnæs Lokalhistoriske Forening blev stiftet i år 2000 ved sammenlægning af 2 foreninger med et medlemstal på 150. Nu er medlemstallet faldet til ca. 80, hvilket er en af grundene til fusionen med Hvalsø. Det vil give os et større råderum, både menneskeligt og økonomisk. Så nu er det op til os – både medlemmer og den nye bestyrelse – at få nogle nye ideer og fornyet fremdrift, mens vi også holder ved den historie og tradition, som vi arbejder for at bevare.
Thyra: Tanken om en sammenlægning af de lokalhistoriske foreninger opstod allerede ved kommunesammenlægning i 2007, da de 3 gamle kommuner blev til Lejre Kommune.
Aflæggelse af regnskab – udgår.
Fremlæggelse af budget – udgår.
Fastsættelse til kontingent – afventer bestyrelsens beslutning.
Ingen indkomne forslag.

15,7) Valg af 7 bestyrelsesmedlemmer: Thyra Johannesen, Karin Gottfredsen, Ole Theill Knudsen, Ernst Theill, Bjarne Holm, Flemming Damgård og Benedikte Kiørboe.
Suppleant: Søren Bo Bojesen.
2 revisorer: Jørgen Søgård og Ole Meibom.
Revisorsuppleant:  Bent Reimer Nielsen.

Jørgen Søgård fra Tadre Mølle forespurgte, om den nye forenings vil fortsætte samarbejdet med Tadre Mølle, hvilket selvfølgelig blev bekræftet.

Efterfølgende har bestyrelsen konstitueret sig således, at følgende bestyrelsesmedlemmer er valgt for 1 år: Ole Theill Knudsen, Karin Gottfredsen, Søren Bo Bojesen, mens Bjarne Holm, Thyra Johannesen, Flemming Damgaard Larsen og Benedikte Kiørboe er valgt for 2 år.
Formand: Bjarne Holm, næstformand: Thyra Johannesen, kasserer: Ole Theill Knudsen, sekretær: Benedikte Kiørboe. De øvrige: Karin Gottfredsen, Søren Bo Bojesen og Flemming Damgaard Larsen er bestyrelsesmedlemmer med forskellige ansvarsopgaver.

(Ref. Benedikte Kiørboe, Sæby den 2. maj 2024).