Menu Luk

Referater

Kirkegårdsvandring i Kirke Sonnerup

Tirsdag d. 23. april kl.19.00 var der mødt 15 personer op til kirkegårdsvandringen. Da vejret var meget dårligt – det regnede og blæste – blev det besluttet, at vi startede i kirken, hvor pastor emerita Birgit Svendsen fortalte kirkens historie.
Kirken er typisk romansk kirke, bygget i begyndelsen af 1100-årene som stormandskirke, højst sandsynlig af den mægtige Hvideslægt, der havde store jordejendomme i området. Af denne kirke er der kun skibet tilbage. Efterfølgende blev kirken ombygget i 1400-tallet, hvor den fik sit gotiske præg med hvælvinger samt et tårn, der blev tilføjet 1406. I 1567 var kirken i kongens eje, og i 1675 blev kirken solgt af Frederik d.3 til ejeren af herregården Trudsholm.
I 1875 var kirken i så dårlig stand, at ejeren, grev Scheel, bestemte sig for en omfattende ombygning, der så vidt muligt skulle føre kirken tilbage til sin oprindelige skikkelse. Han lod kirken skalmure med frådsten af forskellig størrelse og nedrev det senmiddelalderlige kor samt sakristiet fra 1600-tallet. Derefter blev der bygget et nyt kor med apsis samt et våbenhus mod syd i romansk stil.
Det udskårne inventar er fra 1600-årene. Døbefonten, der er lige så gammel som kirken, er ret usædvanlig, da den er firkantet og hugget ud af en sten med et latinsk kors på den ene side og tvillingearkader med kors på de tre andre. Prædikestolen, fra Roskilde, er fra 1632. Altertavlens træskærer-arbejde er fra 1629, og A.C. Thomsens alterbillede fra 1875 blev i 1978 erstattet af et maleri af Gerda Swane.
Vi nåede lige at se to markante gravsten på kirkegården. Den første, der havde frihedsbevægelsens mærke, var over Inger, der blev dræbt af et vådeskud. Hun var cykelfabrikant R. P. Christiansens plejedatter. Den anden var over sognefoged og Dannebrogsmand Anders Mogensen (1823 – 1886).
(Ref. Benedikte Kiørboe).